De Panne is omringd door het strand en prachtige natuurgebieden, een uniek decor voor de mooiste wandelingen, kort of lang. Ga op stap in het uitgestrekte Westhoekreservaat, de waardevolle fossiele duinen van Cabour of in de Oosthoekduinen. Of geniet je liever van de rust in het Calmeynbos of aan de vijvers Markey in het mooie Adinkerke? Trek alvast je wandelschoenen aan!
Het 340 ha grote Westhoekreservaat is het oudste Vlaams natuurreservaat (opgericht in 1957). Zeereep-, loop- en paraboolduinen, duinpannen, grijze en blonde duinen, duingraslanden en kalkmoerassen getuigen van een levendig landschap. Het gebied is ook befaamd om zijn archeologische resten van uit de IJzertijd tot de Vroege Middeleeuwen.
Dit 60 ha grote domein is eigendom van de gemeente en omwille van zijn grote landschappelijke variatie een bezoek meer dan waard. Het westelijke deel behoort tot het Calmeynbos. De eigenlijke Oosthoekduinen omvatten een rijk met struikgewas (struweel) begroeide duinpanne omgeven door hogere en minder begroeide duinruggen.
Houtsaegerduinen natuurreservaat
Het Vlaams natuurreservaat Houtsaegerduinen en Kerkepannebos (samen 86 ha) ligt ingesloten tussen de woongebieden van De Panne en St.-Idesbald. Het voorheen grotendeels open en vochtige duingebied is momenteel sterk verdroogd en dichtgegroeid met natuurlijk duinstruweel (struiken en jonge bomen). Plaatselijk zijn nog restanten van de vroegere graslanden en mosduinen aanwezig.
De fossiele duinen van Adinkerke/Ghyvelde liggen als een smalle gordel dwars op de landsgrens. Het gebied is niet vrij toegankelijk, maar er worden regelmatig gegidste wandelingen georganiseerd. Deze duinen zijn de oudste van de Belgische kust. Door de afstand tot de zee en de begroeiing treden duinvormingsprocessen hier momenteel niet meer op.
Het Calmeynbos is een heerlijk bos van 66 hectare om te wandelen, fietsen, mountainbiken of paard te rijden. Dit duinbos, gelegen op een boogscheut van de Vlaamse kust, herbergt een divers dier- en plantenrijk. Tijdens de zomer vliegt de wielewaal van boom tot boom terwijl de groene specht zoekt naar lekkere mieren tussen de ondergroei van vogelmelk, maarts viooltje en look-zonder-look.
Voor wie zee en bos wil combineren, is dit een ideale bestemming!
De Zwarten Hoek is een 20 hectare groot waterrijk gebied. De 10 meter diepe oude zandgroeve, lokaal gekend als De Drie Vijvers, is tegenwoordig gevuld met helder grond- en regenwater. Het is de ideale plaats voor bijzondere planten en een paradijs voor vogels die op zoek zijn naar lekkers. In de Zwarten Hoek vind je ook voormalig polderland, dat samen met de oude zanddepots zorgt voor veel variatie.